Yediğimiz her yiyecek yemek borusundan mideye, mideden ince bağırsağa, oradanda kalın bağırsağa gider. Midede hazmedildikten sonra ince bağırsakta besinler, vitaminler, mineraller ince bağırsaktaki villus çıkıntıları sayesinde emilir. Bu villuslar olmadan vücut besin maddelerini, ememez ve yukarıda anlatılan belirtiler görülmeye başlanır.
Arpa, Buğday, Çavdar ve Yulaf ta bulunan GLUTENadlı bir proteine tepki veren bağışıklık sistemi nedeni ile Çölyaklı bireyler bu tahılları ve bunlardanyapılan ekmek makarna, irmik, şehriye, yufka, bulgur vb gibi yiyecekleritüketirlerse ince bağırsakta bulunan Villüs adlı emici yüzey tahrip olur vebesinler kana karışamadığı için beslenme yetersizlikleri ve devamında bağışıklık sisteminin zayıflaması gibisonuçlar ortaya çıkar.
Bu nedenle ÇÖLYAKLI BİREYLER GLUTENSİZ besinlerle beslenmek zorundadır. Glutensiz beslenmeyebaşladıktan sonraki haftalarda belirtilerde düzelmeler görülmeye başlar.Yaklaşık 3 ay sonra da villüsler iyileşir. Besinler tekrar kana karışmayabaşlar. Vücudun vitamin depoları tekrar dolar ve çocuğun gelişimi normaledöner.
Çölyak tanısı alındıktan sonra çocuğun glüten içermeyen besinlerle beslenmesine çok dikkat etmek gereklidir. Glutensiz gıdalar ve ürünler için web sitemizin ilgili başlığından yararlanabilirsiniz.
Daha FazlaDaha Fazla Bilgi ve Detay İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.
İletişime Geç